В специално телевизионно обръщение кралят на Нидерландия Вилем-Александър обяви, че кралското семейство

...
В специално телевизионно обръщение кралят на Нидерландия Вилем-Александър обяви, че кралското семейство
Коментари Харесай

Нидерландия се отказа от расистка златна каляска

В особено телевизионно послание кралят на Нидерландия Вилем-Александър разгласи, че кралското семейство към този момент няма да използва церемониалната златна карета, която през последните години провокира доста разногласия, поради обстоятелството, че напомня за колониалното минало на страната, оповестява Би Би Си. 

До 2015 година холандските монарси обичайно идваха на формалното разкриване на Народното събрание със „ Златната карета “ (De Gouden Koets). Сега тя е прибрана в Музея на Амстердам.

Антирасистки активисти обръщат внимание на едно изображение, украсяващо каретата, което съгласно тях популяризира колониалното минало на страната. Триптихът върху вратите на каретата се назовава „ Колониите почитат Нидерландия “ и изобразява няколко африканци и  азиатци, един от тях на колене, поднасящи блага като какао и захарна тръстика, на седнала бяла жена, представляваща Нидерландия. Редом с дамата стои бял мъж, подаващ книга на малко момче. През 1896 г. авторът на  картината, художникът Николас ван дер Вай, изяснява, че книгата символизира „ дарът на цивилизацията ", който Нидерландия е поднесла на своите колонии.

В телевизионното си обръщение кралят заяви, че тази картина обижда чувствата на много  хора и прикани сънародниците си дружно да погледнат в очите колониалното минало на страната.

„ Няма смисъл да осъждаме и отхвърляме предишното си, гледайки го през призмата на модерността — сподели Вилем-Александър. — Забраната на исторически предмети и знаци също няма да реши казуса. Вместо това имаме потребност от съгласувани старания, които да ни сплотяват, а не да ни разделят “. 

„ Докато в Холандия живеят хора, които всекидневно усещат тежестта на дискриминирането, нашето мрачно минало ще хвърли сянка върху нас “, добави монархът.

Борците против расизма приветстваха тази стъпка, само че не се съгласиха с краля за всичко.

„ Той споделя, че предишното не може да се мери със стандартите на сегашното, само че мисля, че това е неправилно разбиране, тъй като в исторически подтекст робството може да се преглежда като закононарушение против човечеството и насилствена система “, сподели Мичъл Есаяс, един на създателите на „ Черните архиви “ в Амстердам — организация, събрала уникален исторически архив от над 10 000 книги, документи и артефакти за колониалното минало на Нидерландия, организираща изложби, обществени стратегии и други образователни дейности.

През последните няколко години разногласията за колониалното завещание на страната не стопират. Към началото  началото на ХVIII век Холандия към този момент е владеела огромни територии в Индонезия, Южна Африка, Кюрасао и Западна Папуа.  Страната е била и един от основните играчи в трансатлантическата търговия с плебеи.

Миналата година кметът на Амстердам Фемке Халсема се извини за ролята на града в търговията с плебеи. Премиерът на страната отхвърли да сервира обществено опрощение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР